sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Spanakopita Eijan tapaan

Kävin kesällä ystävieni kanssa Kreetalla ja siellä pääsin maistamaan herkullista spanakopitaa. Sen jälkeen olen vain muistellut sen mahtavaa makua ja suutuntumaa. Kyseinen piiras valmistetaan ohuen ohuesta filotaikinasta. Spanakopita on Kreetalaisten ja varmaan myöskin Kreikkalaisten tunnettu herkku jota nautitaan niin aamupalalla,lounaalla, välipalalla tai vaikka illalliseksikin. Piirasta oli kesällä myynnissä kahta versiota. Feta-rahka ja feta-rahka-pinaatti. Itse maistoin jälkimmäistä ja se oli aivan loistavaa. Reissun jälkeen katsoin youtubesta valmistus videoita ja löysin netistäkin useammankin kirjoitetun ohjeen. Päätin tehdä omanlaiseni version. Maistamassani piirakassa oli paksusti täytettä ja filotaikinat oli pohjalla ja päällä.Olen yrittänyt matkia samaa tyyliä. Alla resepti ja vaihekuvia filotaikinapiirakkaan. Spanakopita: 1 pkt filotaikinaa vuoka ja leivinpaperi oliiviöljy voitelua varten ja täytteen paistoa varten . Pinaattitäyte: 2 pientä sipulia tai 1 iso 450g tuoretta tai pakastepinaattia. suolaa 1tl , pippurisekoitusta muutama pyöräytys myllystä,valkosipulijauhetta n. 0,5-1tl tai tuoretta maun mukaan. 40g Pinjansiemeniä 1 kananmuna Rahkatäyte: 1prk rahkaa (250g) Fetaa 200g suolaa 0,5-1tl pippurisekoitusta muutama pyöräytys myllystä 1 kananmuna Pinnalle: oliiviöljyä, 10g pinjansiemeniä, sormisuolaa n.0,5-1tl tai maun mukaan.
Kuullota 2 pientä tai yksi iso sipuli. Punnitse n.450g pakastepinaattia tai tuoretta
Lisää pinaatit pannulle ja keittele pinaateista nesteet pois. Lisää pannulle pippurisekoitusta, suolaa ja mieleisiä muita mausteita, esim.sitruuna, tilli, valkosipuli ja persilja vilahtivat useissa löytämissäni resepteissä.Eli liki kaikki käy .
Sekoita rahkapurkki ,kananmuna ja feta keskenään. Feta kannattaa murustella seokseen. Lisää mukaan suolaa,pippurisekoitusta. Lisää myös pinaattitäytteeseen yksi kananmuna. Näin täytteet pysyvät paremmin piirakan sisällä eikä kiehu pois.
Voitele leivinpaperi oliiviöljyllä. Tilasin Kreetalaista oliiviöljyä ,joka on erittäin vihreää ja maukasta. Toki mikä tahansa öljy käy, mutta jos haluaa mahdollisimman aidon kokemuksen niin oliiviöljyä kannattaa käyttää tähän piirakkaan.
Nosta filotaikinalevy varoen vuokaan niin ,että taikinan reunat menee reilusti vuoan reunojen yli. Voitele levy oliiviöljyllä kevyesti .(myös reunat) Ota toinen levy ja aseta se toiseen päähän vuokaa ja käsittele samoin.Kolmas levy tulee keskelle vuokaa ja taas voidellaan .Nyt laita jäähtynyt pinaattiseos vuoanpohjalle ja sen päälle feta täyte.
Laita täytteen päälle filotaikinaa samalla lailla kuin pohjalle.Ensin sivuille ja sitten keskelle. Muista voidella joka levy reunoineen. Taita lopuksi taikinan reunat keskelle ja voitele taas kaikki kerrokset öljyllä. Lopuksi nosta kanneksi yksi ehjä taikinalevy ja käännä reunat varovasti vuoan reunojen alle. Voitele vielä pinta ja ripottele pinnalle loput pinjansiemenet pussista ja ripaus sormisuolaa.
Leikkaa veitsellä annospaloihin, sillä filotaikina on niin mureaa uunin jälkeen ettei se enään silloin onnistu .Varo rikkomasta alinta kerrosta. Näin eräässä ohjeessa sanottiin. Helpommin sanottu kuin tehty Paista 180 asteessa tasalämmössä n.45 -50min.
Nyt on se vaikein hetki eli odota n.30min-1h eli kunnes piirakka on huoneenlämpöinen. Näin piirakka pysyy kasassa ja saat kauniita paloja. Ps. Filotaikina kestää sulaa n.2h eli ota ajoissa sulamaan.Taikinalevyt on erittäin ohuita ja repeävät ja kuivuvat helposti. Sulata siis taikina pakkauksessaan ja kun avaat paketin niin säilytä levyt muovin tai kostutetun pyyhkeen alla .
Nautinto hetkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti