sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Hapanjuuri leivontaa

Innostuin monen muun tavoin hapanjuuresta tänä keväänä. Juureen tehty leipä on vatsa ystävällinen, koska leipä kohoaa luonnollisen käymis prosessin myötä. Lisättyä hiivaa ei käytetä lainkaan. Itse otin alun kaupan ruisleivästä ja aloin siitä kasvattamaan juurta. Löysin hyvä ohjeen Vaasan leipomoiden julkaisemasta jutusta netistä. Lisäksi kokeilin myös vaalean hapanleivän tekoa. Se onkin mielenkiintoinen prosessi taikinan taitteluineen päivineen. Laitan alle muutaman kuvan ruisjuureen tehtävän leivän vaiheista.
Voin suositella juureen tehtyä ruisleipää. Hyvät puolet siinä on ainakin nämä: Juureen leivottu leipä säilyy todella pitkään tuoreen veroisena, leivän maku on loistava ja voit muokata sitä omaan makuun sopivaksi lisäämällä suolaa, leseitä tai siemeniä. Itse käytän hienoa merisuolaa. Suurin plussa on vatsalle ystävällinen koostumus. Tämä leipä ei turvota. Toki miinuksena löytyy myös puolia: Juuren kasvatus ensimmäisellä kerralla alusta asti kestää noin viikon ja kohotukset ovat myös hitaampia kuin hiivalla kohottaessa. Jos ei ole leivän kanssa hätäinen niin kannattaa kokeilla. Juurta otetaan talteen seuraavaa kertaa varten kuivattamalla tai ottamalla 50-100g:n hyvin jauhotettu pallo muovipussiin jääkaappiin. Jääkaapissa juuri säilyy n.2 viikkoa ja kuivattamalla vaikka vuosia.

2 kommenttia:

  1. Kaveri teki kanssa vaaleaa leipää juuresta ja sitten säilöi sen juuren ja teki siitä uudelleen ja uudelleen leipää. Mä olen laiskana tehnyt ruisleipää kaupan valmiista aineseoksesta, jossa on juuret ja kaikki valmiina. Saisihan siitä otettua sitten juurta talteen, mutta en mä niin usein innostu leipää tekemään, että kannattais...
    On muuten herkullisen näköiset ruisleivät!

    VastaaPoista
  2. Voin antaa sulle juurta jos haluat joskus kokeilla.

    VastaaPoista