lauantai 27. heinäkuuta 2019

Kesäkukkia ja hellettä.


Omenankukan väriset ruusuahkeraliisat ryhtyivät vihdoin kunnolla kukkimaan. Nyt näissä on hurjasti kukkia ja nuppuja.



Minisamettikukkaa ja leijonankitaa. Seassa vähän Tiikerinsilmä samettikukkaa. Helppoja kasveja eivätkä vähästä säikähdä. Toki itse säikähdin, kun tulin viikon tauon jälkeen mökille ja kukat näyttivät liki kuolleilta. Orvokit makasivat pitkin portaita samoin samettikukat oli melkein menehtyneet. Ajattelin, että koko kevään uurastus meni helteiden vuoksi ihan hukkaan. Tämän viikon helteet on olleet hiukan liikaa kukille. Varsinkin, kun näitä ei  ole kukaan  kastellut mökillä viiteen päivään. Nyt kuten kuvista näkyy  ovat kukat taas voimissaan. Eilen illalla tein perusteellisen kastelun lannoitevedellä ja yön aikana kukat virkosivat. Leijonankidat näytti olevan kaikista kestävimpiä. Tälle päivälle on luvattu 32 astetta lämmintä. Omaan makuuni se on jo ihan liikaa. Kello on nyt 12.19 ja mittari näyttää varjossa 28 astetta. 


Tässä kuvassa näkyy herkkuhyppykurkkuja. Ne syödään tuollaisina pieninä, koska isompana niihin tulee kovat siemenet. Maku muistuttaa omasta mielestäni hernettä ja rakenne on tavalliseen kurkkuun verttuna hyvinkin pehmeä. Köynnöksenä erittäin kaunis ja varmaan ainakin yhden hyppykurkun kasvatan uudelleenkin. Täytyykin muistaa ottaa siemeniä syksyllä talteen. 


Lahden terra lopettaa ja en tietenkään malttanut olla ostamatta mitään. Mukaan lähti tämä ihana jättilyhty syksyn hämäriä iltoja valaisemaan mökille ja tietenkin ostin yhden siemenpussin. Tällä kertaa se oli harjaneilikkaa. Serkkuni Oulusta sai minut innostumaan niistä. Kylvin keväällä yhden pussin ja nyt helteiden mentyä ohi meinaan kylvää tämän uuden pussin. Tässä pussissa oli lilojen kukkien siemeniä ja keväällä ostetussa pussissa oli vaaleanpunaisia. 


Olin alkuviikosta lähdössä töihin ja mies hihkaisi, että tule katsomaan mikä vilske on meidän pihamme tammessa. Sain ikuistettua kuvaan kuusi oravaa, mutta todellisuudessa niitä oli 8-10 ainakin. Sen verran oli mies laskenut niitä olevan. Kirmailivat innoissaan puuta ympäri. Koskaan ennen en ole niitä pihassamme nähnyt tuollaisia määriä. Onkohan tämä kesä oravien lisääntymiseen ollut erityisen otollinen. 



Kesäkukkien loistoa heinäkuussa. Nämä kukat olen kaikki kasvattanut talvella siemenestä.



3 kommenttia:

  1. Voi herraisä tota teidän kasvitieteellistä mökkipihaa! Niin paljon kukkaloistoa... Tosi kauniita nuo ekan kuvan ruusuahkeraliisat.

    Aina kun lämpötilat nousee korkeiksi olen tyytyväinen, että eräänä elokuuna elin Kanarialla kolmen päivän lömpöaallon, jolloin päivällä oli yli 40 astettaja yölläkin lähemmäs 30. Ei, se ei ollut ollenkaan hauskaa, mutta sen jälkeen ei ihan hevillä lämmöistä hätkähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...kiitos tabletti ja kosketusnäppäimet... "lämpöaallon" tossa pitäis lukea...

      Poista
  2. Kiitokset.☺️ Olen kyllä niin jäänyt koukkuun tähän puutarhan laittoon. Tänään kävin tutustumassa Leivonmäellä sijaitsevaan Tommolan puutarhaan. Laittelen sieltä kohta kuvia. Niin ja lankesin taas ostamaan lisää kukkia.... ��

    VastaaPoista