sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Piipahdus Tommolan tilalle Leivonmäelle


Tänään seikkailin Leivonmäellä ja piipahdin Tommolan tilan puutarhalla. Siellä olikin mahdottoman mukava omistaja paikalla, joka kertoi paljon kukista ja niiden istuttamisesta oikeisiin paikkoihin. Joitain kukkia lähti mukaan mökille ja kotiin ja osan vain kuvasin niiden kauneuden vuoksi. Jossain vaiheessa on varmaan käytävä uudelleen tutkimassa kivikkokasveja ja varmaan mukaan lähtee silloinkin jotain muutakin. Kotimatkalla pysähdyin Leivonmäen keskustaan Hyvän Mielen kyläkauppaan. Ihana nimi kaupalla. ❤️ 



Tässä kuvassa näkyy myytäviä taimia joita olikin todella paljon erilaisia . Tässä ei todellakaan ollut kuin osa myytävistä taimista. 

Tommolantilan näytepuutarha Leivonmäellä. . 



Tässä kuvassa odottaa mökillä istutusta kirkkaanpunainen tarhapäivänlilja, punatähkä, hohtopiikkiputki, palleroneilikka ja kääpiöneilikka. Nämä kaikki ostin tänään puutarhalta. Kaikki sopivat paahteiselle paikalle ja kivikkoonkin. Toki päivänlilja tarvitsee enemmän multaa kuin muut. Piikkiputki haluaa erityisesti hiekan sekaisen maan ja ei erityisemmin pidä siitä, että sen paikkaa muutetaan. Tänään kuulin puutarhurilta , että kivikkokasvit esimerkiksi maksaruohot pitävät kalkista. Eli voivat paremmin kalkitussa maassa. Joten täytyy jossain vaiheessa ropsauttaa kalkkia itsekkin. Toki punatähkä ei muistaakseni siedä kalkkia lainkaan. Eli sitä kasvia täytyy varoa, kun kalkkipussin kanssa on liikkeellä. Kasvien takana näkyy tuleva kivikkoalue johon on jo aloitettu viime vuonna istuttamaan erilaisia havuja. Muutama kanto vielä on tiellä, kun saamme ne pois alkaakin jo näyttää paremmalta ja istuttaminenkin helpottuu. Laitan siitä alueesta kuvaa vaikka ensi kesänä. 


Jalokuunlilja hosta sum & substance. Tästä pitäisi tulla todella kookas kuunlilja joten tietenkin sorruin ostamaan sellaisen itselleni kotipuutarhaan. 
 

Jalokuunlija sum & substance, rotkolemmikki brunnera macrophylla king ramson, isotähtiputki astrantia major ruby cloud. Nämä kaikki lähti kotipuutarhaa piristämään.




Tämän nimi ei jäänyt mieleen, mutta oli todella näyttävä kasvi.


Syyshohdekukka



            Epäilisin tämän olleen malva?


Isotähtiputki. Tällaisen ostin itsellekin. 


Hohdepiikkiputki. Tämä myös pääsi ostoskassiin. Tällä hetkellä taimeni on vihreä, mutta ensi vuonna se kukkii ja muuttuu tuollaiseksi upean hopeiseksi. 



Tämä on kerrottu päivänkakkara. Muistaakseni näitä ei vielä saa puutarhalta. Aika upea eikös vain. 


Tämän nimi ei jäänyt mieleen, mutta kaunis se on. 


             
             Keijunkukka jos oikein muistan.


Valtavan iso luumutarha. Kuvan otin sen vuoksi, että tässä näkyy miten voi leikata fiksusti luumupuut niin ettei tarvitse tikkaita keräämis vaiheessa. Hmm... minun omat hedelmäpuut ovat aivan liian korkeita. Tänne puutarhalle kannattaa piipahtaa jos on matkalla Jyväskylän suuntaan tai muuten vain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti