sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Lavakaulus juttuja ja kasviterraario

Päätin jo syksyllä, että keväällä aloitan lavakaulus viljelyn. Hankin kotiin 6 lavaa 120x80 ja mökille kokoa pienempää 2kpl. Mieheni suosituksesta poltin ensin pinnan ja sen jälkeen öljysin. Sisäpuolelle lavaa leikkasin patolevystä suikaleen, joka oli kokoa 39cm x 4m. No juu vähän lyhyempikin  olisi riittänyt. Patolevy estää märän mullan osumista puiseen lavakaulukseen. Ehkä tällä tavalla toimimalla lavakaulus pysyy pitempään lahoamatta. Patolevy on helppo leikata saksilla tai mattopuukolla. Multaa lavoihin meni yhteensä 20 säkkiä joissa jokaisessa oli 40litraa. Lisäksi käytin lämpökompostorin saaliin. Jätin syksyllä puunlehtiä kasaan niin käytin ne myös. Eli ensin pohjalle kangas, sitten puunlehtiä, kompostia ja päälle multa. Huh huh ,että osui kylmä keli tähän lavakaulusten  käsittelypäivään. Meinasi ihan  väkisellä jäätyä koko puutarhuri.


Ensin siis nestekaasupolttimella poltin lavakaulukset. 

Sitten öljysin ,mutta tähän hommaan olisi käynyt paremmin kirkas öljy niin hieno polttokuvio olisi  erottunut paremmin kauluksesta. Meillä sattui kuitenkin olemaan värillistä öljyä kotona niin käytin sen. Öljyämiseen kannattaa käyttää jotain myrkytöntä öljyä, mutta jos päätyy tavalliseen terassiöljyyn niin kannattaa laittaa se patolevy väliin.






Lopulta kannoin paikoilleen ja täytin mullalla ja lisäsin vielä lavoihin hevosen lantaa jota hain suoraan tallilta. Vielä täytyy miettiä laitanko soraa kasvilavojen ympärille vai kenties laatat. Toisaalta kuorikate on mukavan näköistä. Toki siitä pitävät myös etanat. Tarkoitus olisi laittaa näihin lavoihin kasvamaan kesäkurpitsaa, avomaankurkkua, pinaattia, pensastomaattia, ehkä jotain yrttiä ym. mukavaa.




Tässä on uusin hankitani kasviterraario. Tätä ei tarvitse kastella lainkaan vaan kasvit tekevät itse itselleen kosteutta. Jos terraarion kosteus kasvaa liiaksi kasvit saattavat alkaa mätänemään. Sen vuoksi kantta pitää pitää auki pari kertaa viikossa muutama tunti kerrallaan. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti